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Special Education Section

Arizona Department of Education

1535 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Dear Ms. Breecher:

This is in further response to your letter to the Office of
Special Education Programs (OSEP) regarding certain requirements
of Part B of the Education of the Handicapped Act (EHA-B). We
apologize for the delay in responding. Your qguestions and QSEP's
responses follow:

1. Destruction of Records.

Question: How long must an evaluation center retain records
of evaluations conducted on students who were referred from
school districts? How long must a school district retain
these records prior to their destruction?

EHA-B is a State-administered program. Therefore, the
regulations at 34 CFR Part 76, as well as EHA-B's implementing
regulations at Part 300, apply to the determination of how long a
school district would be required to retain records of student
evaluations.

Pursuant to 34 CFR §§76.730 and 76.731, States and subgrantees,
i.e. local educational agencies (LEAs), must retain: (1) records
to show compliance with EHA-B requirements: (2) records to show
how EHA-B funds are used; and (3) other records to facilitate an
effective audit. These records must be retained for a minimum
period of five years following completion of the activity for
which the grant or subgrant was used. See 34 CFR §76.734.
However, a State educational agency's (SEA) record retention
requirement may exceed the five-year Federal record retention
regquirement.

The regulations at 34 CFR Parts 76 and 300, do not directly
impose record retention requirements on evaluation centers or
specify the type of records which a State or subgrantee must
provide in order to comply with Federal record retention
requirements. Thus, dependent upon the documentation which a
State utilizes to satisfy Federal record retention requirements,
under State law, an evaluation center or school district may be
required to retain records of evaluations for a minimum period of
five years.
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If there is no outstanding request by a parent or eligible
student to review their education records, upon expiration of
Federal and State record retention periods, education records may
be destroyed. See 34 CFR §99.10(e). Records of evaluations
which: (1) are no longer needed for educational purposes; (2)
contain personally identifiable information; and (3) are not, or
no longer, needed by the State to satisfy record retention
requirements, must be destroyed at the request of parents.

See 34 CFR §300.573. |

2. Question: For those students for whom a valid address is no
longer available to the district, is publication in the
local newspaper sufficient to notify parents prior to the
destruction of records?

The EHA-B regulations do not require a school district to inform
parents prior to the destruction of a child's record. However, a
parent must be notified when personally identifiable information
is no longer needed to provide educational services to the child.
See 34 CFR §300.573. State law determines the method by which
parents are notified that their child's records are no longer
needed for educational purposes.

In developing methods of notifying parents of their option to
request destruction of their child's education records, public
agencies should consider the confidentiality requirements of EHA-
B regulations at 34 CFR §§300.560-300.576 and the Family
Educational Rights and Privacy Act of 1974 (FERPA) regulations at
34 CFR §§99.30-99.37, regarding disclosure of personally
identifiable information.

Your inguiry does not state the proposed content of the
notification which would be placed in the newspaper. Thus, we do
not have sufficient information to determine whether, if
permitted by State law, notification to parents by newspaper
would violate a student's or parent's privacy rights under EHA-B
or FERPA,

3. Recording IEP Meetings.

Question: It is my understanding that the recording of IEP
meetings is governed by local school district policy. If
OSEP has issued a formal ruling on this subject, please
advise of the content of that letter.
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The issue of tape recording individualized education program
(IEP) meetings is addressed in the Department's Interpretation on
Individualized Education Program Reguirements, published as
Appendix C to 34 CFR Part 300. The response to question 12
states:

The use of tape recorders at IEP meetings is not
addressed by either the Act or the regulations.
Although taping is clearly not required, it is
permissible at the option of either the parents or the
agency.

Enclosed please find a copy of OSEP Memorandum 88-17, which
further clarifies the policy interpretation contained in
Appendix C to 34 CFR Part 300. It is anticipated that in the
near future, OSEP will be issuing further guidance clarifying
previous policy guidance on this issue. We will forward a copy
to you when it becomes available.

4. Children in Chapter 1 Programs.

Question: A question has recently arisen in one of our
districts regarding students, who are both in the Chapter 1
State Operated or Supported Programs for Handicapped
Children program {Chapter 1 - Handicapped) and the EHA-B
program. Can a student be enrclled in both programs
simultaneously? Also, would there be any limitations on the
dual enrollment in both Chapter 1 - Handicapped and

EHA-B programs?

A student with a handicapping condition cannot be counted for the
purpose of generating funds for both Chapter 1 - Handicapped and
EHA-B programs. See 34 CFR §300.753(b)(4) and

20 U.Ss.C. 141l1(a)(1)(A); 20 u.S.C. 2791. However, children aged
three through twenty-one counted under the Chapter 1 -
Handicapped program can receive services through EHA-B,

See 34 CFR §300.300(b)(4) and §300.750 and Comment.

Under the Chapter 1 - Handicapped program, services must be
provided to handicapped infants, toddlers, and children aged
birth through twenty-one: (1) for whom the State is directly
responsible for providing special education or early intervention
services (including children in programs operated under contract
or other arrangements with such a State agency); and (2) who are
participating in a State operated or State supported program; or
(3) who previously participated in a program described in items
(1) and (2) and were receiving and continue to receive a free
appropriate public education from a local educational agency
program. See 20 U.S.C. 2795(a) and (b) and 20 U.S.C. 2791(d).
However, if all of the children described in the preceding
sentence are fully served, other handicapped children are
eligible for services under the Chapter 1 - Handicapped program,
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including children who are counted and served under the EHA-B
program. We also refer you to the Notice of Proposed Rulemaking
for the Chapter 1 - Handicapped program, published at 54 FR
42704-42714 (copy enclosed).

5. Simultaneous Due Process_and Complaint Investigations.

Question: My understanding is that a parent may pursue both
a complaint with the State educational agency (SEA) and a
due process hearing simultaneously. Our position in Arizona
is that those matters which are strictly procedural can be
investigated simultaneously; however, if the due process
hearing is to address substantive issues, such as
"appropriateness," then the complaint investigation is
suspended or limited to strictly procedural matters until
the due process decision has been rendered. Please advise
if this policy is consistent with OSEP policy.

Under the Education Department General Administrative Regulations
(EDGAR), within 60 calendar days from the date of receipt, States
must resolve any complaint that a State or a subgrantee is
violating a Federal statute or regulations that apply to the
EHA-B program.

See 34 CFR §76.780(a). This obligation is equally applicable to
complaints raising issues regarding the identification,
evaluation, or educational placement of a child, or the provision
of a free appropriate public education (FAPE) to a child. OSEP
has advised States that when a due process hearing request and
complaint investigation have been filed simultaneocusly, it is
appropriate for the State to postpone the complaint investigation
until after the due process proceeding is completed. This is '
true, regardless of whether the issue in the due process hearing
is procedural or substantive. However, Arizona may continue the
practice of investigating procedural matters prior to obtaining
the results of a due process hearing, which is taking place
simultaneously. If you would like additional information
regarding procedures used in the State of Arizcona, please send us
a copy of your State policies and procedures for our review.

I hope that this information is helpful, Please let us know if
you have any additional questions.

ncerely,

73 S‘ZQWA;:

Judy A. Schrag, Ed4d.D.
Director
Office of Special Education
Programs
Enclosure



