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Dear Mr. Ackron:

This is in response to your letter concerning Question 51 in
Appendix C to 34 CFR Part 300 on the individualized education
program (IEP) requirements of Part B of the Individuals with
Disabilities Education Act (Part B).

Your specific question stated:

Does the amount of minutes and hours a specific service is
given required to be made a part of each child's IEP?

Question and Response 51 in Appendix C concern the requirement at
34 CFR §300.346(c) of the Part B regulations, which provides that
a child's IEP must contain "([a] statement of the specific special
education and related services to be provided to the child, and
the extent to which the child will be able to participate in
regular educational programs.” Question and Response 51 state:

Must the IEP specify the amount of services or may it simply
list the services to be provided?

The amount of services to be provided must be stated in the
IEP, so that the level of the agency's commitment of
resources will be clear to parents and other IEP team
members. The amount of time to be committed to each of the
various services to be provided must be (1) appropriate to
that specific service, and (2) stated in the IEP in a manner
that is clear to all who are involved in both the
development and implementation of the IEP.

Chanqzin the amount of services listed in the IEP cannot
be mad@ without holding another IEP meeting. However, as
long as there is no change in the overall amount, some
adjustments in scheduling the services should be possible
(based on the professional judgment of the service provider)
without holding another IEP meeting.

Question and Response 51 do not explicitly require that IEPs for
children with disabilities contain a statement of the amount of
services provided to a child in hours and minutes. Although Part
B does afford State and local educational authorities some
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digscretion in this area, publlc agencies must ensure that the
amount of services is stated in a manner that is approprlate to
the specific *service and clear to all who are involved in the
developmant dnd implementation of the child's IEP. Id.

The statement of the amount of services must be sufficiently
specific to reflect the commitment of agency resources to the
particular service to ensure that the child's IEP addresses the
child's identified educational needs. Therefore, it would be
inconsistent with Federal requirements for States and school
districts to have a practice of using ranges of time to express
the agency's level of commitment to a particular special
educational or related service since a child's IEP would not
contain the specific amount of time committed for that service.

I hope that the above information is helpful. Please let me know
if you have any additional questicns. -

cerely,

CZQW
Judy A. Schrag, Ed.D.
Director

Office of Special Education
Programs

cc: Ms. Gail Lieberman
Illinois State Board of Education




